Onderhoud luchtsnelheidsmeters

Is het belangrijk om te weten of de luchtstroom op uw locatie goed is? Bij luchtstroom moet u denken aan tocht, aan- en afvoer van lucht. Tocht klinkt, in tijden van goede isolatie, milieu en besparen als negatief. Maar luchtstroom en daarmee luchtsnelheid zijn wel degelijk belangrijk. Luchtsnelheidsmeters kunnen de luchtstroom controleren. Het is belangrijk dat er onderhoud luchtsnelheidsmeters is. Wanneer er afwijkingen ontstaan, kunnen er gevaren voor de gezondheid ontstaan.

Luchtstromen zijn nodig

Luchtstromen in een luchtkanaal in stand houden is cruciaal om ventilatie- en klimaatinstallaties te kunnen laten functioneren. Wanneer de luchtstromen niet goed zijn, kan de afvoer van ongewenste stoffen niet gegarandeerd worden. We hebben het dan over stof, maar ook ongewenste koeling of verwarming. Als deze stoffen niet goed genoeg worden afgevoerd, leiden ze tot een slechte kwaliteit van het binnenklimaat en kunnen ze klachten veroorzaken.

Meten van luchtstroom

Om de juiste werkomstandigheden te bewaken kan de luchtstroming gemeten worden van luchtbehandelingsinstallaties en uitblaasroosters. Dit gebeurt met geavanceerde meetapparatuur. Meetinstrumenten zijn bijvoorbeeld pitotbuizen. Deze kunnen luchtsnelheden meten in hete en stoffige omgevingen. Of een grote vleugelrad luchtsnelheidsmeter, voor grotere luchtinstallaties. Er kan ook meteen gekeken worden naar luchtvochtigheid en temperatuur in deze testfase. De resultaten komen in een schriftelijk rapport te staan, voorzien van gepast advies.
De luchtsnelheidsmeters dienen de juiste resultaten te geven. Wanneer apparaten gebruikt worden en verouderen, kunnen afwijkingen ontstaan. Het is niet de bedoeling dat op basis van verkeerde metingen, verkeerde adviezen worden gegeven of verkeerde normen worden gehanteerd. Onderhoud luchtsnelheidsmeters is om deze afwijkingen op te sporen en te kaliberen.

(omni)directioneel meten

Het is belangrijk om te weten wat er precies gemeten moet worden. Meespeelt of de luchtinrichting die gemeten wordt directioneel (=richtingsgevoelig) of omnidirectioneel (richtingsongevoelig) is. Wordt er in een ruimte, in een ventilatiekanaal, binnen of buiten gemeten? Hier hangt namelijk van af met welke luchtsnelheidsmeter of meetsensor gemeten moet worden. Andere factoren zijn de range van de luchtsnelheid, de meetnauwkeurigheid, de omgevingstemperatuur en de aanwezige vervuiling of aanslag.

Richtingsgevoelige luchtsnelheidsmeters zijn bijvoorbeeld een vleugelrad, pitobuis, vaanprobe en hotwire. Omnidirectionele meters zijn bepaalde transmitters. Het aanschaffen van de juiste luchtsnelheidsmeters klinkt niet eenvoudig. Wij overleggen samen met u wat de beste oplossing is voor uw bedrijf.

Onderhoud luchtsnelheidsmeters door Sintec

Sintec levert medische en arbeidshygiënische apparatuur. Daarnaast onderhouden wij deze apparatuur voor u. Wij kunnen, rekening houdend met uw wensen, een onderhoudsprogramma en onderhoudscontract opstellen. Het is erg belangrijk dat uw kostbare apparaten goed worden onderhouden en geen afwijkingen vertonen. Onderhoud luchtsnelheidsmeters doen wij ook voor u. Wij zorgen dat ze geijkt en gekalibreerd worden indien er afwijkingen zijn geconstateerd. Wilt u hierover meer weten, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

No Comments Yet.

Leave a comment